Τάσος Μαυροκεφαλίδης | Λάθη σε επίθεση και άμυνα - Ψυχολογία και αποχή Covid
Ο βοηθός προπονητή μπάσκετ του Μακεδονικού και του Δημήτρη Γεροφώτη , Τάσος Μαυροκεφαλίδης , δείνει τις δικές του απαντήσεις , όσον αφορά τα λάθη που κάνουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο , αν φέρνει τις νίκες η άμυνα ή η επίθεση , την ψυχολογία και την αποχή του Covid .

GRSP : Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι παίκτες στην άμυνα 1 εναντίων 1  ;  

Η άμυνα 1 εναντίον 1 απαιτεί εξειδικευμένες ικανότητες και κατάλληλες δεξιότητες από τον αμυντικό παίκτη . Τα συχνότερα λάθη των αμυντικών παικτών εμφανίζονται κυρίως στην στάση και στην θέση τους , στην κακή ισορροπία του σώματος και στην αργή προσαρμογή  και αντίδραση τους στις επιθετικές ενέργειες της αντίπαλης ομάδας.

GRSP  : Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι παίκτες στην άμυνα ζώνης ; 

Στην άμυνα ζώνης ο αμυντικός παίκτης έχει την ευθύνη ελέγχου συγκεκριμένης περιοχής πάντα σε σχέση με την θέση της μπάλας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μαρκάρει έναν συγκεκριμένο παίκτη αλλά είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του επιθετικού που κινείται στο χώρο ευθύνης του . Λάθη παρατηρούνται στην άμυνα ζώνης συχνά στην ακριβή γνώση του χώρου ευθύνης του κάθε παίκτη , καθώς και στην έλλειψη ή κακή επικοινωνία του με τους συμπαίκτες του.

GRSP : Η καλύτερη επίθεση έρχεται μετά από μια καλή άμυνα ή μια καλή άμυνα επιτυγχάνεται μετά από μια καλή επίθεση ; 

Το Μπάσκετ διακρίνεται για την ταχύτητα του , την εναλλαγή των φάσεων και την συμμετοχή όλων των παικτών τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση . Για να κερδίσει μια ομάδα πρέπει να έχει καλή αμυντική αλλά και επιθετική λειτουργία. Υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους και αλληλεπίδραση . Επομένως , θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια καλή ισορροπία άμυνας και επίθεσης παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων του χώρου υποστηρίζουν ότι " η επίθεση φέρνει εισιτήρια αλλά η άμυνα τα πρωταθλήματα" .

GRSP : Ποιος ο ρόλος της ψυχολογίας των παικτών στις ερασιτεχνικές κατηγορίες; 

Στο μπάσκετ και κατ' επέκταση στον αθλητισμό η ψυχολογία των παικτών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοση τους τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα . Ο παίκτης που έχει καλή ψυχολογία , συνήθως έχει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη απόδοση στο παιχνίδι. Στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και όχι μόνο η έκβαση του αγώνα επηρεάζεται από την ψυχολογία των παικτών με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαμορφώνει και το τελικό σκορ , το αποτέλεσμα.

GRSP :Τι πιστεύεις ότι χάθηκε και τι κερδήθηκε από την αποχή του Covid ; 

Στην αποχή του covid νομίζω ότι χάθηκαν πολλά παραπάνω από ότι κερδήθηκαν τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον αθλητισμό . Χάθηκε σίγουρα η έννοια της ελευθερίας και η προσωπική επαφή των ανθρώπων. Αν δεχτούμε ότι κάτι έχουμε κερδίσει είναι ότι βρήκαμε χρόνο για τον εαυτό μας , να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκεφτούμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα . Όσον αφορά τον αθλητισμό κατά την γνώμη μου δεν κερδήθηκε τίποτα και η επανέναρξη του πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων .


0 Comentarios