Σοφία Γκρίτζαλη : Συνέντευξη αποκλειστική , συγκινητική από το CincinnatiΕίναι μια παίκτρια που αν και μικρή σε ηλικία , πέτυχε το στόχο της, με πολύ δουλειά και πιστεύοντας στις δικές τις δυνάμεις .
Ο λόγος για την Σοφία Γκρίτζαλη , η οποία έκανε το όνειρό της πραγματικότητα , μιας και τη φετινή σεζόν αγωνίζεται με τα χρώματα των Cincinnaty Bearcats στην Αμερική.
Σήμερα την φιλοξενούμε στο site  μας , σε μια αποκλειστική και άκρως συγκινητική συνέντευξη . 
Μιλάμε για τις μέχρι τώρα εμπειρίες της , το νέο τρόπο παιχνιδιού, τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πετύχει και συμβουλεύει τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.


Διαβάστε τι μας είπε:

GrSp : Μετά από τις πολύ καλές εμφανίσεις στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με την ομάδα του Άρη, σε νεανίδες και Α2 γυναικών, σε βρίσκουμε στο Cincinnati. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες σου στο νέο σου περιβάλλον; 

Σοφία Γκρίτζαλη: Eίναι μεγάλη τιμή να γνωρίζω πως έχω αφήσει μια αξιόλογη ιστορία πίσω μου στην Ελλάδα και είναι και θα είναι από τις πιο σημαντικές εμπειρίες στη ζωή μου. Η ζωή στην Aμερική είναι διαφορετική σε πολλά επίπεδα και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Σου δίνονται πολλά προνόμια για τους κόπους και τις προσπάθειες σου, αλλά πρέπει να ανταποδίδεις με πολύ προσπάθεια και καρδιά, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται. O κόπος, ο ιδρώτας και η προσωπικότητα ....όλα εκτιμούνται και μετρούν. Το γεγονός ότι η ομάδα συνδέεται άμεσα με το πανεπιστήμιο δίνουν αμέτρητες ευκαιρίες αλλά και υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Δεν θυμάμαι πόσες φορές έπιασα τον εαυτό μου να λείπω 12 και 13 ώρες από το σπίτι για τάξεις, θεραπεία, προπόνηση, γυμναστήριο και έξτρα προπόνηση, το ένα μετά το άλλο, καθώς μόλις γυρίσω σπίτι πρέπει να διαβάσω και να είμαι έτοιμη να τα επαναλάβω όλα την επόμενη μέρα. 
Νιώθω πως έχω ξεπεράσει θετικά αμέτρητες πτυχές του εαυτού μου και έχω ωριμάσει σε πολλά επίπεδα. Το περιβάλλον του πανεπιστημίου μου παρέχει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις και στήριξη από όλες τις πλευρές. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο έχω γυρίσει δεκάδες για δεκάδες πολιτείες της Aμερικής για να κάνω αυτό που αγαπώ. Οι γνώσεις μου πάνω στο άθλημα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα γύρω από έμπειρους και αξιόλογους ανθρώπους. Δεν θα είχα αυτές τις εμπειρίες στα πόδια μου όμως άμα δεν είχα την οικογένεια, τους φίλους και τους ανθρώπους μου που με στηρίζουν στη ζωή μου, τους οποίους μπορεί να έχω αφήσει πίσω αλλά κουβαλώ πάντα στην καρδιά μου. 
Μια εμπειρία που μου δίνει ακόμη δύναμη να μένω μόνη μου, είναι όταν ήρθε η αδελφή μου και μου έκανε έκπληξη τον Νοέμβριο ώστε να μπορέσει να είναι εκεί στο πρώτο μου παιχνίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!


 GrSp: Όσον αφορά την προσαρμοστικότητα και τον τρόπο παιχνιδιού... ποιες είναι οι διαφορές που διαπίστωσες από την πρώτη μέρα που έφτασες στο Cincinnati; 

Σοφία Γκρίτζαλη: Για να είμαι ειλικρινής, η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη αλλά ήμουν τόσο πολυάσχολη από την στιγμή που ήρθα στην Αμερική που προσαρμόστηκα πριν το καταλάβω. Το κλειδί στη προσαρμογή είναι να μείνεις αληθινός και αυθεντικός, να παίρνεις ότι σου δίνεται φορά με τη φορά. Δεν σταμάτησα στιγμή να τιμώ την Ελλάδα και τις αρχές μου και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει αλλοιωθεί η ταυτότητα μου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους αλλά πιστέψτε με είναι εύκολο να γίνει. Στην προσαρμογή μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο η ομάδα μου και άνθρωποι που είχα γύρω μου εδώ στο Cincinnati. Όσον αφορά το μπασκετικό κομμάτι, οι διαφορές είναι αρκετές και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, καθώς το άθλημα μου είναι ο κύριος λόγος που με έφερε εδώ με υποτροφία. Όταν έρχεται η ώρα για προπόνηση η ένταση είναι στη κορυφή, θεωρείται απαράδεκτο να μπεις στο γήπεδο και να μην δίνεις το 100% σου. Έχουμε την τιμή η προπονήτρια μας να έχει προπονήσει την εθνική ομάδα Αμερικής και αυτό από μόνο του δίνει άλλες απαιτήσεις στο παρκέ. Άμα δεν συμμετέχεις σε μια άσκηση είναι αναπόσπαστο και αυτονόητο κομμάτι της προπόνησης να μιλάς και να φωνάζεις ώστε να ενθαρρύνεις τις συμπαίκτριες σου συνεχώς και πιστέψτε με, αυτό είναι που ανεβάζει την προπόνηση σε άλλο επίπεδο. Μια ακόμη διαφορά στο τρόπο προπόνησης είναι πως εδώ πολλές ομάδες χρησιμοποιούν και αγόρια λεγόμενα ως “practice guys” για να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Το παιχνίδι είναι πολύ γρήγορο, και υπάρχει πιο πολύ αυθορμητισμός στο τρόπο παιχνιδιού. Στο παιχνίδι τα σφυρίγματα επαφής δίνονται πιο συχνά. Η οργάνωση των αγώνων και του πρωταθλήματος είναι σε απίστευτο επίπεδο. Ακόμα νομίζω ότι είμαι σε κάποια ταινία κάθε φορά που πάμε για αγώνα..

GrSp:  Από συζητήσεις που έχουμε κάνει έως τώρα... έχεις κάνει το όνειρο σου πραγματικότητα; 

Σοφία Γκρίτζαλη : Ναι ένα από τα όνειρα μου έγινε πραγματικότητα! Για μένα όμως όταν ένα όνειρο εκπληρώνεται, ένα νέο έρχεται στην επιφάνεια. Εκπληρώνω όνειρα και στόχους καθημερινά που δεν φανταζόμουν ότι θα τα εκπληρώσω, αλλά αμέσως μετά ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα! Αυτό μου δίνει δύναμη και ο στόχος είναι να κερδίσω και να καταφέρω όσα πιο πολλά μπορώ από την κύαθε μέρα.

GrSp: Τι χρειάστηκε για να φτάσεις έως εδώ; Έπαιξε κάτι ή η βοήθεια κάποιου καθοριστικό ρόλο; 

Σοφία Γκρίτζαλη: Μπορεί να φανεί ως μια συνηθισμένη απάντηση αλλά ..θέλει πολύ δουλειά και πίστη στη διαδικασία! Το πάθος μου για το παιχνίδι ήταν πάντα εκεί και δεν παρέδωσα ποτέ τα όπλα όταν βρήκα εμπόδιο η απέτυχα. Βλέπετε, δεν μπορείς να πετύχεις άμα δεν αποτύχεις γιατί άμα δεν αποτύχεις, δεν μπορείς να απολαύσεις την ολοκληρωτική αξία της επιτυχίας. Αλλά, ένα από τα μότο μου που ακολούθημα εντός και εκτός γηπέδου και με βοήθησε είναι: ῾῾ Μην παραδώσεις ποτέ τα όπλα γιατί αν το κάνεις μια φορά, γίνεται συνήθεια ". Επίσης, το ακαδημαϊκό κομμάτι είναι κάτι που πάντα έδινα βαρύτητα και έκανα πολλές θυσίες για να έχω αξιόλογη επίδοση σε ελληνικές και αμερικανικές εξετάσεις. Εννοείται πως αυτό το ταξίδι δεν ξέρω αν θα το πάλευα μόνη μου. Είναι ευλογία να έχω μια αξιολάτρευτη και υποστηρικτική οικογένεια, συγγενείς και φίλους που δεν με άφησαν ποτέ μόνη. Aκόμα, είχα το προνόμιο να περάσω από έμπειρouς και αξιόλογους προπονητές αρχίζοντας από τον Αχιλλέα Τριανδρίας, πηγαίνοντας στον Άρη, φυσικά το αγαπημένο μου σχολείο το Ελληνικό Κολλέγιο αλλά και με άλλους σπουδαίους ομοσπονδιακούς προπονητές στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα με επαγγελματίες προπονητές και συμβούλους που μετέτρεψαν τις αδυναμίες μου σε δυνατά στοιχεία και μου άνοιξαν μου νέους δρόμους. Θα είμαι πάντα ευγνώμων προς τα πρόσωπα τους. Στο τελικό στάδιο της κατάκτησης της υποτροφίας μου, θέλω να ευχαριστήσω τον Τάσο Καμπουράκη και την ομάδα του NOMOS LLC που μου στάθηκαν ως οικογένεια. Ακόμα, το 2019 είχα τραυματισμούς τους οποίους με τη βοήθεια άψογων φυσιοθεραπευτών και κυρίως του Παναγιωτη Μπουτοβίνου κατάφερα να ξεπεράσω, να βγω πιο δυνατή και έτοιμη για το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και για το ταξίδι μου στην Αμερική. Η αλήθεια είναι όμως πως όλοι άνθρωποι στη ζωή μου με βοήθησαν να φτάσω εδώ, είτε ως ένας θετικός παράγοντας είτε ως ένας αρνητικός που με πείσμωσε και με έκανε πιο δυνατή. Όμως, ο πραγματικός MVP που είναι πίσω από όλα είναι η οικογένεια μου και η πίστη μου στο Θεό

GrSp: Τι θα συμβούλευες στα παιδιά που θέλουν να περάσουν τον Ατλαντικό και να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί;

Σοφία Γκρίτζαλη : Η συμβουλή μου είναι να μείνετε αληθινοί, να μην ακούτε κανέναν που μπορεί να κατακρίνει τα όνειρα σας και να μείνετε πιστοί σε αυτά. Αλλά άμα αποφασίσετε να πάρετε αυτή την απόφαση να είστε “all in” στη διαδικασία και σίγουροι για τον εαυτό σας. Να μην φοβηθείτε ποτέ να νιώσετε άβολα γιατί αν κάτι έχω μάθει είναι πως πρέπει να νιώσεις άβολα για να ξεχωρίσεις..“ To be outstanding- get comfortable with being uncomfortable” .Μην αφήσετε έναν οποιοδήποτε φόβο να σας κρατήσει πίσω. Να δουλεύετε σωστά και με πείσμα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν έχεις πίστη στον εαυτή σου και αξιοποιείς τις δυνατότητες σου! Επίσης, ένα έχετε πάρει αυτήν την απόφαση να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας γιατί θα σας λείψουν αυτές οι στιγμές. Τέλος, άμα έχετε απορίες να ρωτάτε, μη νομίζετε πως είναι ντροπή, πάντα υπάρχει περιθώριο γνώσης για όλους! Μη φοβηθείτε να κάνετε θυσίες για αυτό που αγαπάτε γιατί οπός είπε ένας μεγάλος παίκτης..”it begins with hard work and ends with Champagne".

0 Comentarios